понедељак, 21. август 2017.

Састанак вероучитељâ и катихетâ Епархије бачке


Непосредно пред почетак нове школске 2017/2018. године, вероучитељи и катихете осам архијерејских намесништава Епархије бачке окупили су се око евхаристијске чаше у каћком Светониколајевском храму. Светом Литургијом началствовао је протонамесник Бранислав Мркић, настојатељ Светосавског храма у Новом Саду, уз саслужење браће свештеникâ и ђаконâ.





Беседећи о јеванђељском одељку, отац Бранислав је говорио о нашем немерљиво већем дугу Богу у односу на наше зајмове људима, те да, с тим у вези, будемо будни и одговорни једни према другима, а понајвише онда када утичемо на обликовање душа поверене нам деце у школама, где се изучава верска настава. Архијерејски намесник новосадски други је подсетио многобројни сабрани народ да је веронаука једна од важних компоненти мисионарске делатности Цркве и да се „стечено знање мора прожимати и укорењивати унутар литургијског живота, како би добило свој пуни смисао и значајˮ.


Након свете Литургије, одржан је редовни годишњи састанак вероучитељâ и катихетâ Епархије бачке. Протопрезвитер Жељко Латиновић, координатор Катихетског одбора Епархије бачке и презвитер Лео Малешевић, помоћник координатора, пожелели су благословен и успешан почетак рада, паралелно говорећи о постојећим изазовима у вези са положајем верске наставе у образовном систему, статусу вероучитеља, будућим уџбеницима, као и докле се стигло у решавању истих.


На крају сабрања уручена су и решења о наименовањима за вероучитељску службу за наступајућу школску годину, а после тога ˗ љубазношћу домаћина ˗ послужена је и трпеза љубави.