четвртак, 29. јун 2017.

Епископ крушевачки др Давид добитник Видовданске награде града Крушевца


Поводом Видовдана, дана Града Крушевца, одржана је свечана седница Скупштине града Крушевца на којој су додељена традиционална признања и награде најзаслужнијим организацијама и појединцима.

У присуству делегације градова побратима Бијељине, Крфа, Старе Загоре, Рмнику Влчеа, Волви Ставроса, Oдинцова, директора БИА г. Братислава Гашића, народних посланика, представника МУП-а, начелника Расинског округа, председника других општина, привредника, директора предузећа и јавних служби, свечану седницу је отворила председница Скупштине гђа Јасмина Палуровић, након које се обратио градоначелник г. Драги Несторовић.

Додељена су признања: Видовданска награда, плакете и похвале. Највеће признање Видовданска награда додељена је Његовом Преосвештенству Епископу крушевачком др Давиду (Перовићу), за изузетан допринос развоју, неговању и очувању српске духовности. Награду је уместо Епископа примио протојереј-ставрофор Драги Вешковац, секретар Епископа крушевачког.

Прота Драги је по преузимању Видовданске награде, у име владике Давида прочитао следеће слово:

Ваша благородства, ваша богољубља! Видовданске свечаности које се и ове године Господње савршавају у царском и свештеном граду Крушевцу сведоче о чврстој везаности његовој за предачка и отачка и свештена предања, за његове завете и ризнице. У том смислу ми гледамо и на програмски садржај ове вечери на овом часном месту. Тако онда и сам овај догађај улази у једну исту заједничку ризницу духовности и културе и напретка нашег вољеног града Крушевца, нашег Расинског округа и наше Богом спасаване Епархије крушевачке.

Тога ради на видовдански знамен који је по расуђивању намењен нашој смерности, и који се уручује нашој личности лета Господњег 2017. – ми не гледамо као на драгоценост која је припала смерности искључиво епископа крушевачког - то не! - него и на знамен који припада нашем целокупном епархијском сословију; за прегнуће на делу изградње наше народне свештене куће, јединства свих њених житеља!

Завршавајући наше свечано слово ми упућујемо срдачну благодарност свим члановима изборног тела који су благоизволели да сами знамен посвете нашој смерности, да га вежу за наше име. Тим чином су и сви чесни Крушевљани дали на знање своме Епископу да је баш он њихов Владика! Зато им са своје стране он поручује да су баш они његови драги и вољени епархиоти, за које се он Богу моли. На многаја, многаја љета, драга моја у Христу браћо и сестре!

Вашега Богољубља у Христу Господу 
Епископ крушевачки Давид